Πως αναπτύσσεται ενα σύστημα H.A.C.C.P.
Ο ενδεδειγμένος τρόπος ανάπτυξης ενός συστήματος H.A.C.C.P. σε μια επιχείρηση του κλάδου μαζικής εστίασης μπορεί να συνοψισθεί στα ακόλουθα βήματα:
- Κατανόηση των απαιτήσεων και των αναγκών που υποχρεώνουν την επιχείρηση να επενδύσει στη ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P.
- Δέσμευση της διοίκησης στην εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P.
- Επιλογή του κατάλληλου στελέχους ή εξωτερικού συμβούλου ως υπευθύνου / συντονιστή H.A.C.C.P.
- Σύσταση και εκπαίδευση ομάδας H.A.C.C.P.
- Ανάλυση κινδύνων, προσδιορισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου (C.C.P.) και λοιπές ενέργειες που απαιτούν οι αρχές H.A.C.C.P. (συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και των απαραίτητων προσαρμογών σε χώρους ή εξοπλισμό).
- Εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P.
- Επιθεώρηση της ορθής λειτουργίας του συστήματος H.A.C.C.P. από «τρίτο» συνεργάτη-σύμβουλο, ειδικό σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
- Επιθεώρηση από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης ή τον ΕΦΕΤ για την πιστοποίηση ή την επιβεβαίωση επάρκειας του συστήματος H.A.C.C.P.
|